2026 KPSS ORTAÖĞRETİM TARİH ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI

2026 KPSS ORTAÖĞRETİM TARİH  ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI
Yayınlama: 25.10.2026
A+
A-

2026 KPSS Ortaöğretim sınavında yer alan Tarih konularına ilişkin soruları, telif haklarına dikkat ederek özgün soru-cevap formatında sizler için hazırladık. Soruları inceleyerek sınavda hangi bilgilerin ön plana çıktığını görebilirsiniz.

1–27. Sorular

1. Soru: “Tanrı’nın kırbacı” olarak bilinen Türk hükümdarı kimdir?

Cevap: Attila.

2. Soru: Büyük Selçuklu Devleti’nde istihbarat, posta ve haberleşmeden sorumlu divan hangisidir?

Cevap: Divan-ı Berid.

3. Soru: Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu devletlerinin kuruluş süreçlerindeki önemli savaşlar hangileridir?

Cevap: Dandanakan ve Malazgirt savaşları.

4. Soru: Çirmen, Sırpsındığı, I. Kosova ve Niğbolu savaşları Osmanlı Devleti’nde hangi gelişmeye katkı sağlamıştır?

Cevap: Balkanlarda Osmanlı egemenliğinin güçlenmesine.

5. Soru: Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde Türk beyliklerinden topraklarına kattığı yerlerden biri hangisidir?

Cevap: Bursa.

6. Soru: Fatih Kanunnamesi’ne göre padişah malının vekili olan divan üyesi kimdir?

Cevap: Defterdar.

7. Soru: Osmanlı Devleti’nde XV–XVIII. yüzyıllarda hububat üretiminde düşüş yaşandığında teorik olarak hangi verginin azalması beklenir?

Cevap: Öşür vergisi.

8. Soru: XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşanan ekonomik sorunlar ve askerî isyanlardan hareketle hangi sonuca ulaşılamaz?

Cevap: Taşrada milliyetçi isyanların görüldüğü sonucuna.

9. Soru: Vaka-i Hayriye olarak adlandırılan Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?

Cevap: II. Mahmut.

10. Soru: Osmanlı Devleti’nin demir yolu yatırımlarından beklediği yararlar arasında hangisi yoktur?

Cevap: Yabancı sermayenin önünün kesilmesi.

11. Soru: XIX. yüzyılda sadrazamların etkinliğinin artmasıyla önem kazanan Osmanlı hükûmet merkezi hangisidir?

Cevap: Babıali.

12. Soru: Balkan devletleri arasında bağımsızlığını diğerlerinden daha sonra kazanan devlet hangisidir?

Cevap: Arnavutluk.

13. Soru: Millî Mücadele sırasında Ali Galip’in engellemekle görevlendirildiği olay hangisidir?

Cevap: Sivas Kongresi’nin toplanması.

14. Soru: Sütçü İmam, Şahin Bey ve Ali Saip Bey’in ortak özelliği nedir?

Cevap: Fransız işgaline karşı mücadele etmeleri.

15. Soru: 16 Eylül 1922 tarihli İngiliz açıklamasından hangi sonuca ulaşılamaz?

Cevap: İngiltere’nin ortaya çıkan yeni durum karşısında Bolşeviklerle yakınlaştığı sonucuna.

16. Soru: Millî Mücadele Dönemi’nin önemli komutanlarından Fevzi Çakmak hangi görevi yapmıştır?

Cevap: Genelkurmay Başkanlığı.

17. Soru: Mustafa Kemal’in Nutuk’ta Mudanya Konferansı’na başkomutanlık adına olağanüstü yetkiyle delege gönderdiğini belirttiği komutan kimdir?

Cevap: İsmet İnönü.

18. Soru: Birinci TBMM Dönemi’nde gerçekleşmeyen siyasi gelişme hangisidir?

Cevap: Lozan Antlaşması’nın onaylanması.

19. Soru: 1923 yılında 1921 Anayasası’na devletin yönetim şekliyle ilgili hangi ifade eklenmiştir?

Cevap: Cumhuriyetin ilan edildiğine ilişkin hüküm.

20. Soru: 1923 Türkiye İktisat Kongresi’nde amaçlanmayan ekonomik yaklaşım hangisidir?

Cevap: Kalkınmak için dışa kapalı bir ekonominin gerekli olduğunu vurgulamak.

21. Soru: 1926 Türk Medeni Kanunu’nun kadınlara sağladığı kazanımlar arasında olmayan hangisidir?

Cevap: Kadınlara öğretmenlik hakkının tanınması.

22. Soru: Türkiye’nin Lozan Antlaşması sonrasında değiştirdiği veya çözüme kavuşturduğu konulara hangi gelişmeler örnektir?

Cevap: Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanması ve Hatay’ın Türkiye sınırlarına katılması.

23. Soru: 1932 yılında kurulan Halkevlerinin görevleri arasında bulunmayan faaliyet hangisidir?

Cevap: Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin kuruluşunda yer almak.

24. Soru: Mustafa Kemal’in hükûmetin ve milletin kendilerinin ayrı olmadığını ifade eden sözü hangi Atatürk ilkeleriyle ilgilidir?

Cevap: Halkçılık ve Cumhuriyetçilik.

25. Soru: İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye karşı olası işgal tehlikesine karşı Bulgaristan sınırında Çakmak Hattı’nı kurmayı planladığı belirtilen devlet hangisidir?

Cevap: Almanya.

26. Soru: 1917 yılında İngilizlerin Filistin’de bir Yahudi yurdu kurulmasını desteklediğini bildiren belge hangisidir?

Cevap: Balfour Deklarasyonu.

27. Soru: 1995–1996 yıllarında Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi’nde egemenlik tartışmasına neden olan olay hangisidir?

Cevap: Kardak Krizi.

”
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.