Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
2026 KPSS Ortaöğretim sınavında yer alan Tarih konularına ilişkin soruları, telif haklarına dikkat ederek özgün soru-cevap formatında sizler için hazırladık. Soruları inceleyerek sınavda hangi bilgilerin ön plana çıktığını görebilirsiniz.
1. Soru: “Tanrı’nın kırbacı” olarak bilinen Türk hükümdarı kimdir?
Cevap: Attila.
2. Soru: Büyük Selçuklu Devleti’nde istihbarat, posta ve haberleşmeden sorumlu divan hangisidir?
Cevap: Divan-ı Berid.
3. Soru: Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu devletlerinin kuruluş süreçlerindeki önemli savaşlar hangileridir?
Cevap: Dandanakan ve Malazgirt savaşları.
4. Soru: Çirmen, Sırpsındığı, I. Kosova ve Niğbolu savaşları Osmanlı Devleti’nde hangi gelişmeye katkı sağlamıştır?
Cevap: Balkanlarda Osmanlı egemenliğinin güçlenmesine.
5. Soru: Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde Türk beyliklerinden topraklarına kattığı yerlerden biri hangisidir?
Cevap: Bursa.
6. Soru: Fatih Kanunnamesi’ne göre padişah malının vekili olan divan üyesi kimdir?
Cevap: Defterdar.
7. Soru: Osmanlı Devleti’nde XV–XVIII. yüzyıllarda hububat üretiminde düşüş yaşandığında teorik olarak hangi verginin azalması beklenir?
Cevap: Öşür vergisi.
8. Soru: XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşanan ekonomik sorunlar ve askerî isyanlardan hareketle hangi sonuca ulaşılamaz?
Cevap: Taşrada milliyetçi isyanların görüldüğü sonucuna.
9. Soru: Vaka-i Hayriye olarak adlandırılan Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?
Cevap: II. Mahmut.
10. Soru: Osmanlı Devleti’nin demir yolu yatırımlarından beklediği yararlar arasında hangisi yoktur?
Cevap: Yabancı sermayenin önünün kesilmesi.
11. Soru: XIX. yüzyılda sadrazamların etkinliğinin artmasıyla önem kazanan Osmanlı hükûmet merkezi hangisidir?
Cevap: Babıali.
12. Soru: Balkan devletleri arasında bağımsızlığını diğerlerinden daha sonra kazanan devlet hangisidir?
Cevap: Arnavutluk.
13. Soru: Millî Mücadele sırasında Ali Galip’in engellemekle görevlendirildiği olay hangisidir?
Cevap: Sivas Kongresi’nin toplanması.
14. Soru: Sütçü İmam, Şahin Bey ve Ali Saip Bey’in ortak özelliği nedir?
Cevap: Fransız işgaline karşı mücadele etmeleri.
15. Soru: 16 Eylül 1922 tarihli İngiliz açıklamasından hangi sonuca ulaşılamaz?
Cevap: İngiltere’nin ortaya çıkan yeni durum karşısında Bolşeviklerle yakınlaştığı sonucuna.
16. Soru: Millî Mücadele Dönemi’nin önemli komutanlarından Fevzi Çakmak hangi görevi yapmıştır?
Cevap: Genelkurmay Başkanlığı.
17. Soru: Mustafa Kemal’in Nutuk’ta Mudanya Konferansı’na başkomutanlık adına olağanüstü yetkiyle delege gönderdiğini belirttiği komutan kimdir?
Cevap: İsmet İnönü.
18. Soru: Birinci TBMM Dönemi’nde gerçekleşmeyen siyasi gelişme hangisidir?
Cevap: Lozan Antlaşması’nın onaylanması.
19. Soru: 1923 yılında 1921 Anayasası’na devletin yönetim şekliyle ilgili hangi ifade eklenmiştir?
Cevap: Cumhuriyetin ilan edildiğine ilişkin hüküm.
20. Soru: 1923 Türkiye İktisat Kongresi’nde amaçlanmayan ekonomik yaklaşım hangisidir?
Cevap: Kalkınmak için dışa kapalı bir ekonominin gerekli olduğunu vurgulamak.
21. Soru: 1926 Türk Medeni Kanunu’nun kadınlara sağladığı kazanımlar arasında olmayan hangisidir?
Cevap: Kadınlara öğretmenlik hakkının tanınması.
22. Soru: Türkiye’nin Lozan Antlaşması sonrasında değiştirdiği veya çözüme kavuşturduğu konulara hangi gelişmeler örnektir?
Cevap: Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanması ve Hatay’ın Türkiye sınırlarına katılması.
23. Soru: 1932 yılında kurulan Halkevlerinin görevleri arasında bulunmayan faaliyet hangisidir?
Cevap: Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin kuruluşunda yer almak.
24. Soru: Mustafa Kemal’in hükûmetin ve milletin kendilerinin ayrı olmadığını ifade eden sözü hangi Atatürk ilkeleriyle ilgilidir?
Cevap: Halkçılık ve Cumhuriyetçilik.
25. Soru: İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye karşı olası işgal tehlikesine karşı Bulgaristan sınırında Çakmak Hattı’nı kurmayı planladığı belirtilen devlet hangisidir?
Cevap: Almanya.
26. Soru: 1917 yılında İngilizlerin Filistin’de bir Yahudi yurdu kurulmasını desteklediğini bildiren belge hangisidir?
Cevap: Balfour Deklarasyonu.
27. Soru: 1995–1996 yıllarında Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi’nde egemenlik tartışmasına neden olan olay hangisidir?
Cevap: Kardak Krizi.