Son kabine toplantımızın ardından yeni müjdeleri de içeren salgınla mücadelede milletimizin her kesimine verilen destekleri sizlerle paylaşmıştım. 661 milyar lirayı bulan hibe ve desteklerin ülkemizin salgın sürecini çok ciddi ekonomik kayıplara, sosyal sıkıntılara maruz kalmadan geçirmesinde katkısı olmuştur. Türkiye , milli gelirine oranla halkına en fazla destek veren ülkelerin başında gelmektedir.
Bugün 2021 yılı ilk çeyreği büyüme rakamları açıklandı.
Sizler, medyanın içindesiniz, sizler de takip ediyorsunuz. Ekonomimizin yılın ilk çeyreğinde %7 büyüyerek, g7 ülkeleri arasında Çin'in ardından ikinci sırada yer alması, bir şeyler ifade ediyor.
Büyümede en dikkat çekici kalem, makine ve teçhizat yatırımlarının %30 gibi artmış olmasıdır.
Bu durum, önümüzdeki dönemde üretim ve istihdamın artacağının işaretidir.
Salgın tedbirlerini sıkılaştırma ve normalleştirme takvimimizle, vaka sayılarımızın seyri birbirini takip ettiği için avrupa ülkeleriyle benzer şekilde yürümektedir.
Elbette gerçeklere gözlerimizi kapatmıyoruz. Son 6 ayda işyerleri sadece 1.5 ay açık kalan esnaflarımız olduğunu biliyoruz. Sadece paket servisiyle ciddi sınırlamalarla hizmet vermeye çalışan esnafımız olduğunu biliyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarının yol açtığı olumsuz durumu biliyoruz, okullarla ilgili durumu biliyoruz. Düğünden, genel kurula kadar tüm bunlara kadar pek çok toplu etkinliğin uzun süre ertelenmesinin yol açtığı sıkıntıları biliyoruz.
Yaz aylarının da gelmesiyle insanlarımızı evlerde uzun süre tutmanın zor ve anlamsız olduğunu biliyoruz.
Bu süreçte sıfatları ne olursa olsun, kafa karıştırıcı açıklamalarıyla milletimizi yanlış yönlendirmeye çalışanlar olduğunu biliyoruz. Değerlendirmeleri tüm bu gerçekleri hesaba katarak alıyoruz.
Tek gayemiz, insanlarımızın sağlığını milletimizin esenliğini, ülkemizin huzur ve güvenliğini korumak.
Bunun için bulduğumuz her fırsatı, kapı aralığını, ışığı kullanıyoruz.
Salgının başladığı günden bu güne açılma kapanma kararlarının ardı ardına gelmesinin tek sebebi, ülkemiz ve milletimizin üzerindeki etkileri azaltmaktır.
Ramazan ayındaki kısmi ve tam kapanma tedbirlerinin bir kısmının yerini kademeli normalleşme almıştır.
Aradan geçen iki haftalık sürede vaka ve ölü sayılarındaki kısmi azalmanın hedeflediğimiz oranda olmasa bile düşüyor olması tedbirlerin amacına ulaştığının göstergesidir.
Yarından itibaren devreye girecek yeni kararları görüştük.
Kademeli normalleşme takvimini sizlerle paylaşıyorum:
Haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamaları hafta içi ve Cumartesi günü akşam 22 ile sabah 5 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.
Bu sınırlama hafta sonu ise Cumartesi 22.00 ile Pazartesi sabah 05.00 yani pazar gününün tamamını kapsayacak şekilde uygulanacak. Temmuz ayında bu kısıtlama saatleri ve günleri yeniden belirlenecek.
Restoran, lokanta, pastane gibi yeme içme yerleri sabah 07.00 ile 21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapılabilecek, saat 24.00'e kadar paket servis yapılabilecek.
Kahvehane, kafe, çay bahçesi, spor salonu , lunapark gibi işletmeler belirlenen kurallar çerçevesinde pazar günü hariç, sabah 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında belirlenen kurallarda çalışacaktır.
Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecektir.
Üniversiteler 2021-2022 eğitim öğretim yılı Akademik takvimi 13 Eylül itibariyle başlayacak şekilde yürütülecektir.
Spor kulüpleri genel kurullarını Haziran'ın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar Haziran'ın ikinci haftasından itibaren gerçekleştirebilecekler.