Yazım Mühendisi Nedir? Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? Nasıl Yazılım Mühendisi Olurum? Maaşı Ne Kadar?

Yazım Mühendisi Nedir? Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? Nasıl Yazılım Mühendisi Olurum? Maaşı Ne Kadar?
03.05.2021
A+
A-

Yazılım Mühendisi nasıl olunur? Kimler Yazılım Mühendisi olabilir? Yazılım Mühendisi ne iş yapar? Yazılım Mühendisi ne kadar maaş alır?

Yazılım Mühendisi Nedir?

Kullandığımız bilgisayarların, uygulamaların, teknolojik aletlerin neredeyse hepsinin kullanılmasına olanak sağlayan şey yazılımdır. Yazılım Mühendisleri ise bu araçları kullanmamıza olanak sağlayan yazılımları tasarlayan, hazırlayan ve uygulamaya koyan mühendislere verilen addır.

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

Yazılım Mühendisi olmak için ilgili lisans programından mezun olmak gerekir. Ayrıca yine yazılım mühendisi olarak çalışmak için, üniversitelerin lisansüstü programlarından eğitim görerek özel sektördeki firmalardan mühendis olarak görev yapabilir.

Özel sektörde Yazılım Mühendisi olarak çalışmak için ilgili ilanları takip etmek ve şirketlere CV bırakmak gerekir. Özel sektörün rekabeti fazla olduğu için her meslekte olduğu gibi bu meslekte de kendimizi geliştirmek, rakiplerimize fark atmak gerekir.

Kamuda yazılım mühendisi olmak ise, özel sektöre nazaran daha kolay demek istesek de onun da KPSS gibi bir şartı bulunmaktadır. KPSS’ye girdikten sonra merkezi atamalarda atanacak kadar puan elde etmek veya açıktan alım yapan kuruluşlara başvuracak kadar puan elde etmek ve bu kurum ve kuruluşların bazılarının yapacağı mülakatlardan başarı ile geçmek gerekir.

Yazılım Mühendisinin Görevleri, Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Yazılım tasarlama, geliştirme, yazma ve ortaya konulan yazılım var olan teknoloji ile uyumlu halde çalışmasını sağlama, sorun varsa giderme gibi sorumlulukları olan Yazılım Mühendisinin görevlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • En temelde program yazılımı yapmak ve yazılan programı test etmek.
  • Yazılımı ortaya çıkardıktan sonra, onunla ilgili kullanım yönergesi hazırlamak, yazılımın sorunsuz çalıştığından emin olmak gerekirse ileriye dönük teknik destek sağlamak.
  • Alt birimlerinde çalışan yardımcı personellerin yönetiminden sorumlu olmak, onları görevlendirmek, organize etmek ve denetlemek.

Yazılım Mühendisi Nerede Çalışır?

Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği her sektörde çalışabilirler. Bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlere örnek verilebilir. Sektörde yazılım mühendisliği alanında bilgi birikimine sahip çalışan sayısının az olması nedeniyle rahatlıkla iş bulunabilmektedir.

Genellikle yazılım mühendislerinin iş alanları; programcılık, test, iş analistliği, veri tabanı uzmanlığı ve proje yöneticiliğidir.

Yazılım Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Yazılım Mühendisleri, çalıştığı pozisyona, kuruma ve şartlara göre değişmekle beraber En Düşük 2.800₺ En Yüksek 15.000₺ olmakla beraber Ortalama Olarak 8.900₺ Maaş alabilmektedir. Bu veriler yapılan anketler sonucu elde etmiş olup, yıllara göre değişiklik gösterebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.