Ziraat Mühendisi bitkisel ve hayvansal üretim üzerine çalışmalar yapmakla beraber bu ürünlerin üretilmesini sağlayan ortamların korunması, geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, işlenmesi, saklanması, pazarlanması gibi konularda mühendislik yöntemlerinin araştırılmasını yürüten ve bu alana dair tüm çalışmaların, teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayan mühendistir.
Yukarıda bahsedildiği şekilde Ziraat Mühendisleri hem bitkisel ve hayvansal üretim sürecinin her basamağında hem de bu üretimin yapılmasını sağlayan toprak ve su üzerine çalışmalar yürütmektedir. En genel anlamıyla Ziraat Mühendisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir.
Ziraat Mühendisi olarak çalışmaya başlamak için, meslek adaylarının Ziraat Mühendisliği Lisans Programı mezunu olması gerekmektedir. Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin bünyesinde mühendis olarak görev yapma şansı bulabilirler.
Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek dalı için yeterli olmayıp, adayın kamuda Ziraat Mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi, merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya Ziraat Mühendisi alımı yapan kurumların ilanlarında yer alan yeterli puanlara sahip olmak gerekir.
Özel sektörde Ziraat Mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmek ve bu tip kurum ve kuruluşlara CV bırakmak ve mülakatlara girerek işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenir. Özel sektörde rekabet durumu fazla olduğundan, işe alınmak için yeterli donanımsal özelliklere sahip olmak gerekir.
Başlangıç seviyesinde iken özel sektör için çalışma şartları zor, uzun ve yorucudur. Bu durum hemen hemen tüm meslek grupları için böyledir.
Devlette veya özel sektörde fark etmeksizin Ziraat Mühendisleri çalışılan departmana, kurum veya kuruluşa bağlı olarak, zaman zaman sahada, zaman zamansa kapalı laboratuvar ortamında veya büroda projeler üzerinde çalışabilmektedir.
Kamuda başlangıç seviyesinde olan bir Ziraat Mühendisi ortalama olarak haftalık 40 saatlik bir çalışma mesaisine sahipken, özel sektörde aynı durumda bir Ziraat Mühendisi ortalama olarak haftalık 50-60 saatlere kadar çalışabilmektedir.
Ziraat Mühendisleri, çalıştığı pozisyona, kuruma ve şartlara göre değişmekle beraber En Düşük 2.820₺ En Yüksek 7.910₺ olmakla beraber Ortalama Olarak 4.340₺ Maaş alabilmektedir. Bu veriler yapılan anketler sonucu elde etmiş olup, yıllara göre değişiklik gösterebilir.